MamaMassage®
Voit tulla MamaMassage® -äitiyshierontaan niin raskauden aikana kuin synnytyksen jälkeenkin. Myös vauva on tervetullut mukaan vastaanotolle hierontasi ajaksi. Suosittelen kuitenkin, että joku muu huolehtii vauvasta oman hierontasi aikana jos siihen vain on mahdollisuus. Äitiyshieronnassa huomioimme aina raskauden, synnytyksen ja imetyksen tuomat muutokset kehossa, voimme keskittyä niistä johtuviin haasteisiin ja otamme ne huomioon ne esimerkiksi hieronta-asennoissa.
Hieronnan yhteydessä voimme tarpeen mukaan ja niin halutessasi käyttää myös erilaisia apuvälineitä kuten gua shaa ja imukuppeja sekä aromaterapiaa ja kinesioteippausta. Neuvon myös mielelläni miten voit käyttää näitä turvallisesti kotona hyvinvointisi tueksi.
Ensimmäisellä hierontakäynnilläsi täytät esitietolomakkeen ja juttelemme tilanteestasi sekä tarpeistasi ja toiveistasi liittyen hierontaan. Erityisesti kiputiloja hoitaessa on tärkeää selvittää haastattelemalla ja tutkimalla mistä kipu voisi johtua ja miten sitä on järkevintä ryhtyä hoitamaan.
Raskausajan hieronta
Hieronta on turvallinen hoitomuoto koko raskauden ajan silloin kun raskaus on edennyt normaalisti. Hieronta sopii niin rentoutukseen kuin kivun hoitoonkin ja sen avulla voidaan myös valmistella kehoa synnytykseen esim. vapauttamalla kireyksiä lantion seudulta.
Raskaushieronta voi tuoda helpotusta monenlaisiin vaivoihin kuten niskahartiaseudun kireyksiin, jalkojen ja alaselän kipuihin, jännityspäänsärkyyn tai ranne-, lonkka- ja liitoskipuihin. Äidin kivun ja stressin lieventyminen sekä hyvän olon lisääntyminen vaikuttavat positiivisesti myös kohtuvauvaan ja äidin rento keho tarjoaa vauvallekin paremmin tilaa kasvaa ja asettua parempaan asentoon esim. synnytystä ajatellen.
Raskausaikana hieroessa voidaan pääsääntöisesti käyttää samoja tekniikoita ja otteita kuin hieronnassa muutenkin. Myöskään voimankäyttöä ei tarvitse automaattisesti vähentää vain raskauden vuoksi, vaan voimakkuus valitaan aina asiakkaan kehoa ja mieltymyksiä kuunnellen. Ns. tavallisesta hieronnasta raskaushieronta poikkeaa eniten hieronta-asentojen osalta, kun selin- ja päinmakuu eivät enää raskauden edetessä onnistu. Raskausaikana hieronta toteutetaankin yleensä kyljellä maaten, jolloin asento tuetaan mukavaksi tyynyjen avulla. Käytössäni on lisäksi mukava ja todella tykätty Belloost® -raskaushierontatyyny joka mahdollistaa hieronnan myös vatsamakuulla.
Synnytyksen jälkeinen hieronta
Synnytyksen jälkeen hierontaan voi tulla niin pian kuin itsestä tuntuu sopivalta -sopiva aika voi olla parin viikon tai vasta useiden kuukausien päästä synnytyksestä! Synnytyksen jälkeisellä käynnillä selvitämme juttelemalla ja tutkimalla miten kehosi voi raskausajan ja synnytyksen jälkeen ja teemme tilanteeseesi sopivan hierontahoidon. Halutessasi voimme tarkastaa myös esim. vatsalihasten erkauman tilannetta tai tehdä sektioarvelle käsittelyä, jolla arvesta voidaan saada pehmeämpi ja joustavampi sekä vähemmän kiristävä. Opetan arpikäsittelyn niin, että voit tehdä sitä myös kotona ja arpea kannattaakin alkaa käsitellä jo muutaman viikon kuluttua leikkauksesta.
Synnytyksen jälkeisessä hieronnassa voidaan hoitaa tarpeesi mukaan esim. imetyksestä kipeytynyttä niskahartiaseutua tai keskittyä tekemään keskivartalon ja lantion alueelle sijoittuvaa hoitoa, joka tukee kehosi luonnollista synnytyksestä palautumisprosessia. Hierontaan voit tulla myös vaikka ei olisi mitään erityistä vaivaa vaan olet tervetullut ihan vain rentoutumaan, viettämään oman hetken ja ottamaan vaikka pienet päiväunet hieronnan ajaksi.
Jos vatsalla makuu on hankalaa esim. rintoihin kohdistuvan paineen vuoksi, voidaan hieronta tehdä myös muissa asennoissa kuten selin- ja kylkimakuulla. Myös synnytyksen jälkeen on mahdollista käyttää Belloost® -raskaushierontatyynyä, joka mahdollistaa vatsamakuun niin, ettei rintojen päälle tule painoa. Voit tarvittaessa ottaa myös vauvan mukaan vastaanotolle ja usein esim. kylkimakuulla imetys on mahdollista hieronnankin aikana. Huomioithan, että hierontakäynti ei korvaa äitiysfysioterapeutin tekemää tutkimusta ja kuntoutussuunnitelmaa.
Purentalihasten hieronta
Purentalihasten hieronta sopii sinulle erityisesti silloin jos narskutat hampaitasi tai huomaat usein jännittäväsi leukojasi. Purentalihasten kireys voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja kipua esim. leukaniveliin, korviin tai niskaan. Myös tinnitusoireilu voi pahentua purentalihasten ollessa kireät.
Kehomme on kokonaisuus ja faskia- ja lihastoimintaketjujen kautta purentalihaksetkin ovat suorassa yhteydessä myös lantion alueelle ja lantionpohjaan. Rennommat purentalihakset mahdollistavat myös rennomman lantionpohjan synnytyksessä! Oletkin ehkä joskus kuullut synnytyksessä neuvottavan pitämään suuta auki ja leuat rentona, se liittyy juuri tähän yhteyteen. Joskus purentaelimistön ongelmat voivat myös alkaa vasta raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen, kun lantion asennossa ja toiminnassa tapahtuu suuria muutoksia.
Purentalihasten hieronta on 75 minuuttia kestävä kokonaisuus, joka sisältää niskan, kaulan, rintalihasten, päänahan ja kasvojen hieronnan sekä purentalihasten hieronnan niin kasvojen päältä kuin myös suun sisäpuolelta. Pään ja kasvojen alueen hierontaa voidaan toki toiveestasi tehdä myös muun hieronnan yhteydessä, mutta halutessasi mahdollisimman huolellisen käsittelyn tälle alueelle suosittelen varaamaan purentalihasten hieronnan erillisenä palveluna.
Kinesioteippaus
Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi kehon asennon ja ryhdin lempeään ohjaamiseen haluttuun suuntaan, nivelten tukemiseen, raajaturvotuksen vähentämiseen tai alaselkä- ja rannekipujen lievittämiseen. Sen avulla voidaan tehdä myös tehokas raskausvatsan tukiteippaus, joka toimii hieman tukivyön lailla luoden vatsalle tukea ja kannatusta ja vähentäen näin selän ja lantion alueelle tulevaa rasitusta. Tukiteippaus toimii yleensä erittäin hyvin myös yhtä aikaa tukivyön kanssa käytettynä.
Kinesioteippi itsessään ei ole tukevaa vaan erittäin joustavaa ja pehmeää puuvillapintaista teippiä, joka mukailee ihon liikettä ja toimintaa. Sen tukeva vaikutus perustuu siis kehon omien lihasten aktivointiin teipin välityksellä tapahtuvien iho- ja asentotuntoaistimusten kautta. Teippi on vedenkestävää, sen kanssa voi peseytyä normaalisti ja se kestää iholla hyvänä yleensä muutamista päivistä viikkoon, jonka jälkeen se kannattaa poistaa ja tarvittaessa vaihtaa uuteen. Halutessasi opastan sinulle teippauksen yhteydessä kuinka teippauksen voi tehdä myös kotona itse tai avustajan kanssa.
Äitiyshieronnan vaikutukset:
- Rentouttaa kehon jännitystiloja ja kipuja
- Lieventää stressiä ja rentouttaa mieltä
- Voi helpottaa raajaturvotusta
- Valmistelee kehoa synnytykseen
- Synnytyksen jälkeen tukee kehon palautumista
Äitiyshieronnan esteet:
- Kuume, flunssa ja muut tavanomaiset hieronnan esteet
- Verenvuoto emättimestä (paitsi jälkivuoto synnytyksen jälkeen)
- Vatsan tai lantion voimakas, jatkuva kipu
- Säännölliset supistukset ennen rv37
- Raskausmyrkytys